”Men han kan väl skriva om han inte kan prata?”

Finns det ett behov av att sprida kunskap om afasi? JA, tycker vi, två logopeder och doktorander vars hjärtan klappar lite extra för afasi och afasiforskning. Vi har med beundran sett hur andra forskare inom logopedi sprider kunskap inom sina områden med hjälp av bloggar, och har blivit sugna på att själva göra ett försök. Eftersom tanken på att helt själv driva en blogg med någorlunda kvalitet och regelbundenhet känns lite avskräckande, så har vi bestämt oss för att göra det tillsammans.

Målsättningen vi båda har, med forskningen och med bloggen är att hjälpa personer med afasi men också att öka kunskaperna om vad afasi är. Med den här bloggen hoppas vi kunna bidra till spridning av aktuell forskning, men vi kommer säkerligen också att bjuda på allmänna funderingar och reflektioner kring afasi, att vara logoped och doktorand med mera. Vi hoppas kunna erbjuda lite varierande inlägg och vill redan nu från start poängtera att vi inte siktar på perfektion. Däremot vill vi gärna ha diskussion, så vi hoppas på att få läsare som kommenterar och diskuterar! Vi riktar oss förstås till logopeder och logopedstudenter, men hoppas också att personer med afasi, anhöriga, vårdpersonal och andra intresserade ska kunna hitta hit.

Vi kommer att turas om att skriva inlägg, och respektive inläggs författare ansvarar helt för dess innehåll.

Vi vill med den här bloggen också erbjuda en plats där fler logopeder och forskare inom afasiområdet kan berätta om sina projekt (och annat). Ju fler desto roligare, och det händer så otroligt mycket intressant och spännande på afasiområdet både nationellt och internationellt! Kontakta oss på afasiforskning@gmail.com om ni vill bidra.

Nedan följer en liten presentation av oss, för den som är nyfiken på vilka vi är:

Jag heter Camilla Olsson har varit logoped sedan 2001 och har arbetat först på rehabklinik och sedan i specialiserat AKK-team i Region Gävleborg. Sedan mars 2017 är jag doktorand på Institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet, och ägnar mig tack vare en doktorandtjänst åt forskarstudierna på heltid. Mitt doktorandprojekt har titeln ”Betydelsen av kognitiv förmåga och personfaktorer för den kommunikativa förmågan vid måttlig till grav afasi”. Som titeln antyder intresserar jag mig för personer med stora kommunikationssvårigheter till följd av afasi, och vilka olika faktorer som påverkar den kommunikativa förmågan. Förhoppningen är att inom ramen för avhandlingsarbetet också hinna med interventionsstudier rörande AKK och kommunikationspartnerträning.  Jag bor i ett litet radhus i Gävle med man, två hemmavarande barn och katten Sniff.

Jag heter Karin Myrberg och tog logopedexamen i Linköping 2009. Sedan dess har jag arbetat i Region Gävleborg på logopedmottagningen i Gävle. Arbetsuppgifterna har varierat lite men tyngdpunkten och intresset har hela tiden legat inom området ”språk”, framför allt sedan jag blev specialist inom detta område 2015 och fick möjlighet att nischa mig ännu mer.  Min forskning på 50% sker inom ramen för min tjänst, sedan 2013 är jag på institutionen för klinisk och experimentell medicin vid Linköpings universitet. Forskningen handlar om språk och interaktion vid afasi och demens, med fokus på skillnader mellan olika typer av samtal och hur test och samtal kan återspegla språk och kognitiva förmågor. På min kliniska tid arbetar jag främst med språkutredningar av skolbarn och med språkutredningar vid demenssjukdomar/demensmisstanke. Hus, make och två barn under 3 år lämnar inte mycket utrymme till spännande fritid men jag har ett spännande jobb!

Välkommen till Afasiforskningsbloggen!

2 kommentarer på “”Men han kan väl skriva om han inte kan prata?”

  1. Har i år blivit orförande i en lokal Afasiförening och jag har dessutom en vuxen son med diagnosen generell språkstörning så er skall jag absolut följa, läsa allt ! Mycket intressant läsning.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s