Enkätstudie om logopeders arbete med flerspråkiga patienter inom rehabilitering

Hej!

Nu har det varit lite stiltje här i bloggen ett tag. Hösten flög förbi, jul och nyår kom och gick och plötsligt är man i andra halvan av januari!

För att det ska kunna bli någon forskning krävs att man på ett eller annat sätt lyckas samla in data. Inom afasiområdet (och många andra) innebär det i princip alltid att man som forskare är helt beroende av att det finns personer som kan tänka sig att offra lite av sin tid och energi på att låta sig testas, intervjuas eller svara på enkäter. Jag kommer personligen alltid att vara innerligt tacksam mot alla de personer med afasi och deras närstående som helt utan ersättning eller annan personlig vinning offrat timmar åt att låta mig genomföra test och ställa en massa frågor. Jag hoppas att jag ska kunna göra deras ansträngningar rättvisa genom att den forskning de möjliggjort på sikt ska leda till bättre insatser för personer med grav afasi.

Ibland är det inte personerna med afasi (eller andra kommunikationssvårigheter) som är i fokus för studierna, utan ibland får vi logopeder själva en chans att bidra till forskningen. Och nu finns ett sådant tillfälle! Jytte Isakssen och Maja Sigurd Pilesjö vid Institutet för språk och kommunikation vid Syddansk Universitet i Odense genomför i samarbete med Dept. of Speech Pathology vid  Griffith University i Australien en enkätstudie i Sverige (och Danmark) där man vill undersöka hur logopeder arbetar med språklig och kulturell mångfald inom rehabilitering (och habilitering). Flerspråkighet är ju ett ämne som får stor uppmärksamhet och ägnas en hel del forskning när det gäller barn, men det är ganska sällan det diskuteras inom afasiområdet. Desto viktigare att det nu görs en undersökning av hur kunskaper och arbete kring detta faktiskt ser ut. Självklart är det en viktig fråga som kommer att bli allt mer aktuell i takt med att personer som anlänt till Sverige från andra delar av världen blir äldre och får stroke. Resultat från en sådan här studie kan ju i förlängningen bidra till att utbildningsinsatser kan komma till stånd och att man kan utforma bra riktlinjer som stöd vid arbetet med flerspråkiga personer med afasi, vilket de flesta nog är överens om skulle vara välkommet.

Jätteviktigt alltså att logopeder som arbetar med afasi och andra vuxna med förvärvade hjärnskador svarar på den här enkäten! Det tar 10-15 minuter. Mer information om projektet finner du här: projektinfo_barn_vuxna_sv_kunskap om cld_slof_190114  och här: info om enkät

Eller gå och hämta en kopp kaffe, klicka dig vidare direkt till enkäten här och besvara den du på en gång!

/Camilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s