Kurs i kommunikationspartnerträning för logopeder

Hälso- och sjukvården bör…

H och S bör

I strokeriktlinjerna kan man läsa;

” Kommunikationspartnerträning innebär att närstående till personer med afasi får träning i kommunikationstekniker. Syftet för den närstående är att lära sig tekniker som kan underlätta i samtalet med sin närstående. Träningen planeras oftast av en logoped och utgår i regel från något av de olika träningsprogram i kommunikation som finns.”

Okej. Vilka är de träningsprogrammen i kommunikation som nämns? SCA kan jag tänka mig, men utöver det? Hur ska jag gå till väga? Och kan jag utvärdera kommunikationspartnerträningen på något sätt?

Många kliniker med mig funderar nog över dessa frågor. Även om vi arbetat med kommunikationspartnerträning tidigare så känns det nu särskilt angeläget att göra det med någon form av systematik. Eller jag VET att fler än jag och Camilla funderar för vi har fått flera mail till afasibloggen från personer som undrar över liknande saker och om det någonstans erbjuds någon utbildning i kommunikationspartnerträning.

Och svaret är nu JA. Hösten 2018 ger Göteborgs universitet en tvådagarskurs på 3 hp för logopeder, i just kommunikationspartnerträning vid afasi. Kursen består av två sammanhängande heldagar med föreläsningar och övningar den 8/10 – 9/10 samt en uppföljningsdag den 8 januari 2019.

”Kursen syftar till att ge översikt av hur man kan arbeta kliniskt med kommunikationspartners i samband med afasi. På kursen kommer olika evidensbaserade metoder att behandlas, till exempel “Supported Conversation for Adults with Aphasia” (SCA), “Better Conversations with Aphasia” (BCA) och “Supporting Partners of People with Aphasia in Relationships and Conversation” (SPPARC). Ett särskilt fokus i kursen är praktisk träning i analys och bedömning av kommunikationsmönster, inklusive faciliterande och hindrande beteende i samtal. Kursen ger också tillfälle att tillämpa och diskutera möjlig intervention samt tar upp utvärdering av behandlingseffekt.”

Kursledare är docent och logoped Charlotta Saldert och med dr och logoped Karin Eriksson. Deadline för anmälan är 1 september 2018 och antalet platser är begränsade. Mer information om kursen och anmälningsformulär finns via denna länk.

Detta var verkligen efterlängtat och trots att jag för tillfället inte arbetar direkt med behandling så blir jag väldigt intresserad av att gå. Antalet platser är dock begränsade, antagning sker efter sista anmälningsdatum.

Trevlig fredag och helg! Det pratas visst om temperaturer över 20-strecket men det tror jag först när jag ser det.

Hälsningar Karin

 

 

 

 

2 kommentarer på “Kurs i kommunikationspartnerträning för logopeder

 1. Snälla Karin!
  Försök att gå kursen Kommunikationspartnerträning!!!
  Du behövs för att sprida kunskap och ideer utanför enbart logopedkretsen!
  Vi är oerhört många personer i bl a afasiföreningar över hela landet, som inte har tillgång till logopeder och för oss har du bidragit till behövlig ”möjlighetsgörare”!

  Just detta också med att både själva lära oss strategier gällande kommunikationspartnertränig och att ge tips till andra (både närstående och personal av olika sorter) finns det en jättestor längtan efter!
  Äntligen får logopederna en chans och i Sandviken har man ju redan satt igång med bildmaterialtillverkning! Härligt!

  Alla afasiföreningar behöver en Karin, som förmedlar tipsen till ”fotfolket”, som träffar sina gruppdeltagare varje vecka under flera år………

  Vi gläds åt vår ”Möjlighetsgörare” Karin!
  Mycket belåtna Monika från Borås
  och Afasiföreningen södra Älvsborg

  Skickat från min iPad

  Gilla

 2. Hej Monika och ni andra i afasiföreningen södra Älvsborg!
  Tack snälla för fina ord. Jag skulle hemskt gärna gå kursen men arbetar inte aktivt med afasibehandling just nu. Håller tummarna för att minst en person här från vår logopedenhet som är anmäld får en plats. Jag kan också lova att vi försöker få till ett inlägg på bloggen (helst gästinlägg, annars andrahandsinfo) från någon som har gått kursen.
  Många hälsningar
  Karin

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s